FIRIN ARALIĞI VE SİNOP PİDESİ
Hükümet Konağı, top sahası, Kefevi Camii, Turan Bora Ekmek Fırını ve sokak. Fırın Aralığı Sokak, gerçek adına yakışır bir sokak. Fırın karşısında 3 bilemedin 4 metre genişliğinde bir sokak. Evler sanki birbirinin içine geçmiş gibi. Hepsi ikişer bilemedin üç katlı. Sokak yirmidört saat canlı. Adeta yaşıyor. Fırın Aralığı sokağı ailesi.
Çocuklar büyükler, küçükler, anneler, babalar, arkadaşlar. İşte hepsi bu sokağın içinde doğuyor, büyüyor, ölüyor. Kısacası bu sokak hayatı yaşıyor. Bu saydıklarımın hepsinin kendine özgü davranışları var. Mesela Sarı Tarihçi Salih Bey, hep gülen yüzü ve herkese takmaktan hoşlandığı lakaplar. Çocukların korkulu rüyası beşlik Ali. Bir de sokağın hatta Sinop'un ortak özelliği pazar günleri fırınlara yaptırılan o meşhur Sinop pidesi. Sinop pidesi her aile için ayrı bir ritüel. Çünkü herkes pidenin içini evinde kendi hazırlıyor. Bir gün önceden kıymalar kavruluyor pidenin içi hazırlanıyor. Herkesin pide sepeti var. Sabahtan pide sepetine pidenin hazırlanan içi ve yumurtalar konulup sabah erkenden doğru fırına gidiliyor. Çünkü fırınlar sabahları belirli bir saat içinde pideye hazır oluyor ve herkes fırında sırasını bekliyor. Kaç pide yaptıracaksa fırında ona göre nevalenin içine yumurtasını kırıyor ve başlıyor pişmesini beklemeye. Pidesi pişen, o muhteşem pide kokusu eşliğinde evine sabah kahvaltısına gidiyor.
Çocuklar büyükler, küçükler, anneler, babalar, arkadaşlar. İşte hepsi bu sokağın içinde doğuyor, büyüyor, ölüyor. Kısacası bu sokak hayatı yaşıyor. Bu saydıklarımın hepsinin kendine özgü davranışları var. Mesela Sarı Tarihçi Salih Bey, hep gülen yüzü ve herkese takmaktan hoşlandığı lakaplar. Çocukların korkulu rüyası beşlik Ali. Bir de sokağın hatta Sinop'un ortak özelliği pazar günleri fırınlara yaptırılan o meşhur Sinop pidesi. Sinop pidesi her aile için ayrı bir ritüel. Çünkü herkes pidenin içini evinde kendi hazırlıyor. Bir gün önceden kıymalar kavruluyor pidenin içi hazırlanıyor. Herkesin pide sepeti var. Sabahtan pide sepetine pidenin hazırlanan içi ve yumurtalar konulup sabah erkenden doğru fırına gidiliyor. Çünkü fırınlar sabahları belirli bir saat içinde pideye hazır oluyor ve herkes fırında sırasını bekliyor. Kaç pide yaptıracaksa fırında ona göre nevalenin içine yumurtasını kırıyor ve başlıyor pişmesini beklemeye. Pidesi pişen, o muhteşem pide kokusu eşliğinde evine sabah kahvaltısına gidiyor.
Yorumlar
Yorum Gönder