SALAÇLIK, SUNDURMA, TONGA, MUBAYA, IHRAKİYE KAÇ KİŞ DUYMUŞTUR BUNLARI
Sinop'ta mevsimlik işçi olarak çalışılan Tekel Müdürlüğü, YSE, Karayolları ve Belediye vardı. Tekel Müdürlüğü İçki sigara satışının yanında, önceleri sadece tütün alımı yapıyordu. Sonra tütün işletmeleri olarak çalışmaya başladı. Sonra da tütün işletmeleri kaldırıldı, köküne kibrit suyu sıkıldı.
Babam da Tekel müdürlüğünde sigara içki satış bölümünde çalışıyordı. Tütün zamanı mevsimlik olarak Tekel işçi alıyordu ve ben de ilk sigortalı işçi olarak orada işe başladım. Mevsimlik işçi alımı mart ayının sonuna doğru tütün alımlarında başlar haziran sonuna doğru biterdi. İşleme evi açıldıktan sonra geçici işçi olanlar kadroya geçtiler. Tütün yetiştirmek çok zor ve meşakkatli bir işti. Tütün yetiştirmek köylünün aşağı yukarı 12-13 ayını alırdı. Mart ayında tütün ekimi başlar, haziran temmuz, ağutos aylarında yetişen tütünler sabah ve akşam serinliğinde tarlada kırılır, gündüz ve gece iplere dizilerek kurultulmak üzere salaçlıklarda kurumaya bırakılırdı.
Salaçlık, sundurma gibi bir yer üstü kapalı bir oda gibi ve odanın içinde salaçlığın büyüklğüne göre 10-15 adet diktörtgen şeklinde tütünleri asıldığı kızakların üstünde kayan kapılardan oluşur. Bunlar sabah kızakların üstünde kaydırılarak güneşe çıkarılır akşamda tekrar geriye kuruluğa çekilir, kuruyan tütünler tonga yapılır ve mubayanın açılması beklenir. Tekel bakanlığı her sene baş fiyat açıklar ve köylüler tütünlerini satmak için Tekel Müdürlüklerine getirir. Tütün alımları için her sene tütün experleri gelir ve tütün alımlarını bunlar yapar. Köylünün getirmiş olduğu tongalar yirmi -otuzbeş kg ağırlığında olur ve mevsimlik olarak alınan işçiler bu tongaları tek tek tartar exper tartılan tongaların kalitesine göre 1-2-3-4 ve işe yaramayanları da ıhrakiye diye ayırır ve kalitesine göre en iyisine baş fiyatı vererek köylünün tütününü alır. Onun için tütüncülükle geçinen yerlerde bütün alışverişler tütün satımına göre yapılır.
Babam da Tekel müdürlüğünde sigara içki satış bölümünde çalışıyordı. Tütün zamanı mevsimlik olarak Tekel işçi alıyordu ve ben de ilk sigortalı işçi olarak orada işe başladım. Mevsimlik işçi alımı mart ayının sonuna doğru tütün alımlarında başlar haziran sonuna doğru biterdi. İşleme evi açıldıktan sonra geçici işçi olanlar kadroya geçtiler. Tütün yetiştirmek çok zor ve meşakkatli bir işti. Tütün yetiştirmek köylünün aşağı yukarı 12-13 ayını alırdı. Mart ayında tütün ekimi başlar, haziran temmuz, ağutos aylarında yetişen tütünler sabah ve akşam serinliğinde tarlada kırılır, gündüz ve gece iplere dizilerek kurultulmak üzere salaçlıklarda kurumaya bırakılırdı.
Salaçlık, sundurma gibi bir yer üstü kapalı bir oda gibi ve odanın içinde salaçlığın büyüklğüne göre 10-15 adet diktörtgen şeklinde tütünleri asıldığı kızakların üstünde kayan kapılardan oluşur. Bunlar sabah kızakların üstünde kaydırılarak güneşe çıkarılır akşamda tekrar geriye kuruluğa çekilir, kuruyan tütünler tonga yapılır ve mubayanın açılması beklenir. Tekel bakanlığı her sene baş fiyat açıklar ve köylüler tütünlerini satmak için Tekel Müdürlüklerine getirir. Tütün alımları için her sene tütün experleri gelir ve tütün alımlarını bunlar yapar. Köylünün getirmiş olduğu tongalar yirmi -otuzbeş kg ağırlığında olur ve mevsimlik olarak alınan işçiler bu tongaları tek tek tartar exper tartılan tongaların kalitesine göre 1-2-3-4 ve işe yaramayanları da ıhrakiye diye ayırır ve kalitesine göre en iyisine baş fiyatı vererek köylünün tütününü alır. Onun için tütüncülükle geçinen yerlerde bütün alışverişler tütün satımına göre yapılır.
Yorumlar
Yorum Gönder